Co opłaca się uprawiać wiosną, czyli sezon czas zacząć

Wiosna zawitała już do naszych domów i ogródków! W tym czasie opłaca się jeść samodzielnie wyhodowane nowalijki.

Co opłaca się uprawiać wiosną, czyli sezon czas zacząć
Zadbaj o swoją dietę - poczuj wiosnę na stole

Zmęczeni zimową aurą z niecierpliwością wyczekujemy pierwszych, wiosennych promyków słońca. Nasz organizm potrzebuje w tym czasie solidnie wzmocnić swój układ odpornościowy. Pomoże mu w tym dostawa witamin i minerałów …prosto z naszego ogródka lub parapetu. Opłaca się wyhodować własne nowalijki, czyli młode, wiosenne warzywa. Poznaj te najbardziej popularne i dowiedz się na co szczególnie zwracać uwagę.
 

WIOSNA NA TALERZU

 

DLACZEGO NOWALIJKI OPŁACA SIĘ UPRAWIAĆ SAMEMU?

Wiosenne warzywa zwane popularnie nowalijkami, stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do wzmocnienia organizmu po okresie zimy. Są również aromatycznym i smacznym uzupełnieniem naszych talerzy, a wszechobecna zieleń głośno oznajmia nam o nadejściu upragnionej wiosny.   

Niestety, istnieje również druga strona medalu… Smaczne i zielone nowalijki nie zawsze są najlepszym wyborem. Te oferowane przez handlowców są po pierwsze dość drogie, a po drugie po prostu niezdrowe. Dlaczego? Młode warzywa uprawiane przemysłowo są dosłownie szpikowane sztucznymi nawozami (np. azotany łatwo przekształcające się do rakotwórczych azotynów), których zadaniem jest przyspieszenie wzrostu rośliny oraz polepszenie jej wyglądu. Unikajmy takich warzyw, gdyż ze zdrowiem nie mają nic wspólnego!    
 
Nie oznacza to absolutnie, że musimy zrezygnować ze spożywania nowalijek! Możemy je kupować w sklepach z żywnością ekologiczną. Będziemy wtedy mieli pewność, że zostały wyhodowane bez użycia zbędnych nawozów. W przypadku wszelkich wątpliwości warto poprosić sprzedawcę o pokazanie nam certyfikatu potwierdzającego ekologiczną uprawę nowalijek.     

Drugim i o wiele tańszym sposobem będzie założenie własnej hodowli. Wówczas w pełni będziemy mogli cieszyć się ich zdrowymi właściwościami. Naprawdę opłaca się uprawiać je samodzielnie w ogródku bądź na parapecie. Do dzieła!

 

CO UPRAWIAĆ wiosną?

Najbardziej popularne nowalijki to:
 
  • zielona cebulka (szczypiorek);
  • rzeżucha;
  • natka pietruszki;
  • sałata;
  • rzodkiewka;
  • szparagi;
  • szpinak;
  • botwinka;
  • kalarepa;
  • młode ziemniaki.
 

PARAPET CZY OGRÓD?

Nowalijki możemy wyhodować np. w doniczce znajdującej się na parapecie okiennym. Należy wybrać ten najbardziej nasłoneczniony i zacząć uprawiać np. szczypiorek, rzeżuchę bądź natkę pietruszki. Jedne warzywa np. rzeżucha czy cebula przeznaczona na szczypiorek, świetnie będą się czuć na zwilżonym kawałku waty, z kolei inne na podłożu z ziemi ogrodniczej, np. pietruszka.

Jeżeli posiadamy dom z ogrodem możemy rozpocząć uprawę gruntową i pod osłonami. Do wczesnego ogrodu warzywnego świetnie nadają się: rzodkiewka, bób, szczaw czy pietruszka, natomiast w tunelu zasiejmy delikatniejsze warzywa: sałatę, cebulę dymkę, koper czy buraka ćwikłowego.     

      

JAK I KIEDY WYSIEWAĆ?

 
  • RZEŻUCHA

Opłaca się ją wyhodować tuż przed Wielkanocą ze względu na walory dekoracyjne świątecznego stołu. Świetnie czuje się na nasłonecznionym parapecie okiennym, gdzie możemy ją uprawiać przez cały rok. Do wzrostu potrzebuje jedynie wilgotnej waty lub ligniny. Plon możemy zbierać po zaledwie kilku dniach.

 
  • RZODKIEWKA

Do wzrostu potrzebuje sporej ilości światła oraz gleby zasobnej w składniki mineralne. Jest dość odporna na wahania temperatury, dzięki czemu wysiew do gruntu możemy rozpocząć już w pierwszych dniach marca. Gotowa do zbioru po ok. 30 dniach od zasiania.

 
  • SZCZYPIOREK

Zieloną cebulkę możemy uprawiać zarówno w przydomowym ogródku, jak i parapecie okiennym. Do wzrostu niekoniecznie potrzebuje gruntu – dorodną cebulę możemy umieścić również na wacie nasączonej wodą.

 
  • PIETRUSZKA

Bez problemu wyhodujemy własną natkę pietruszki w doniczce. Wybierzmy korzeń pietruszki, który zaczyna puszczać pędy i umieśćmy w doniczce z ziemią. Pamiętajmy o odpowiednim nawadnianiu, aby cieszyć się świeżą natką w niedługim czasie od jej posadzenia. 

PODZIEL SIĘ

Powiązane artykuły na stronie