Zdrowe odżywianie: 7 zdrowych, a tanich produktów

Komponowanie jadłospisu mające na celu zdrowe odżywianie nie musi być kosztowne. Ważny jest odpowiedni dobór produktów spożywczych. Zbilansowana i pełnowartościowa dieta powinna składać się przede wszystkim z produktów odżywiających nasz organizm, które niekoniecznie muszą być drogie.

Zdrowe odżywianie: 7 zdrowych, a tanich produktów
Jakie produkty wybierać, aby były stosunkowo tanie, a przede wszystkim zdrowe?

Zdrowe odżywianie wielu osobom kojarzyć się może ze znacznymi wydatkami pieniężnymi i ogromnym pokładem czasu na przygotowanie takich posiłków. Nic bardziej mylnego! Zdrowo absolutnie nie znaczy drogo i czasochłonnie! Przyjrzyjmy się wartościowym produktom na każdą kieszeń, które na stałe powinny zagościć w naszej kuchni.
 

Zdrowe odżywianie: Lista produktów na każdą kieszeń

 

1. Woda Mineralna

 
Nie od dziś wiadomo, że woda jest źródłem życia. Powinna być bazą zdrowego odżywiania. Każdy wie, że wodę trzeba pić (około 2 litrów dziennie), ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej właściwości. Odpowiednie nawodnienie organizmu wpływa m.in. na zwiększenie metabolizmu, nawilżenie skóry, dotlenienie organizmu, redukcję bólu głowy czy pleców. Są to tylko przykłady całej dobroczynnej listy, które możemy osiągnąć niewielkim kosztem.

 

2. Kasze

 
Kasze są wspaniałym, wszechstronnym i tanim produktem. Nieco zapomniane i niedocenione na przestrzeni ostatnich lat, a ostatnio coraz częściej powracające na nasze talerze. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza kasza gryczana oraz jaglana, bo to one mają najwięcej odżywczych składników. Świetnie komponują się w wersji na słono jako zamiennik ryżu czy ziemniaków, składnik zup czy sałatek oraz na słodko w zupach mlecznych czy deserach.

Co zawierają kasze? Są źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych (m.in. magnez, fosfor, cynk, potas, żelazo i wapń), błonnika (im grubsza kasza tym więcej błonnika). Kasze gryczana i jaglana nie zawierają glutenu, więc są idealnym produktem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Są doskonałe również dla wegetarian.

 

3. Orzechy, pestki i nasiona

 
Mając za cel zdrowe odżywianie warto zaopatrzyć się w takie produkty:
 
  • Orzechy laskowe, włoskie, ziemne, migdały
  • Pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam
Są doskonałym źródłem witamin (A, B, E) i składników mineralnych (m.in. wapń czy żelazo), błonnika, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są wysokokaloryczne (ok. 550-700 kcal/100g), lecz bardzo sycące, co sprawia, że nie jesteśmy w stanie spożyć ich w dużych ilościach na raz. Nierzadko w sklepach internetowych ich ceny są niższe od tych na półkach sklepowych.

 

4. Banany

To owoce smaczne, lekkostrawne i odżywcze. Są źródłem m.in. potasu wpływającego na ciśnienie krwi, magnezu wpływającego na pamięć, tryptofanu odpowiedzialnego za dobry sen i samopoczucie czy antyoksydantów (witaminy A i E). Idealne do wkomponowania w śniadanie jako zastrzyk energii na cały dzień, na szybką przekąskę w pracy/szkole czy dla osób uprawiających sport (zwłaszcza podczas tzw. okna węglowodanowego).

 

5. Zioła

 
Planując zdrowie odżywianie nie możemy zapomnieć również o zaopatrzeniu się w zioła. Możemy kupować już zasuszone bądź świeże, jednak bardziej opłaci się zakup nasionek i wysianie ich w przydomowych ogródku lub w doniczkach na parapecie. W ten sposób niewielkim kosztem staniemy się posiadaczem własnego zielnika, którego dodatkowym atutem będzie wspaniały zapach również w zimie.

Zastosowanie ziół jest ogromne i każdy powinien dobrać najlepszy zestaw do swoich potrzeb zdrowotnych, jak i smakowych. Bardzo często mają działanie lecznicze, wpływają na odporność organizmu, pobudzają trawienie czy obniżają ciśnienie krwi. Koktajl z natki pietruszki i cytryny to prawdziwa bomba witamin i minerałów idealna zarówno na zimowe przeziębienia bądź letnie orzeźwienie.

 

6. Warzywa korzeniowe



Trudno nie docenić zalet takich warzyw jak marchew, pietruszka, burak czy seler. Ich dostępność przez cały rok jest bardzo łatwa, są tanie, niskokaloryczne, uniwersalne, a do tego bogate w: witaminy A, B, C i K oraz w żelazo, potas, wapń czy magnez.

 

7. Kiszonki

Stosunkowo niewielka liczba osób kojarzy zdrowe odżywianie z kiszonymi kapustą i ogórkami. Kiszonki warzywne zawierają naturalny probiotyk jakim są bakterie kwasu mlekowego, które regulują florę bakteryjną naszych jelit. Najzdrowszym i najtańszym wyborem jest samodzielne wykonanie kiszonek. Jest to świetna i tania alternatywa dla sklepowych jogurtów probiotycznych.

PODZIEL SIĘ

Powiązane artykuły na stronie