Nie marnuj żywności!

16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. Pod lupę wzięte zostały niechlubne zwyczaje Polaków, którzy niezawsze wiedzą jak dbać o kupowane jedzenie.

Nie marnuj żywności!
Mądre zarządzanie kupowanym jedzeniem to spora oszczędność

Statystyki pokazują, że co roku marnowana jest ponad 1/3 całej wyprodukowanej żywności. Polacy również kupują coraz więcej i coraz więcej wyrzucają na śmietnik – w zeszłym roku nie wykorzystaliśmy aż 2 milionów ton zakupionej żywności. W całym kraju natomiast skala problemu narosła do 9 milionów ton zmarnowanego pożywienia i zgodnie z danymi Eurostatu, uplasowała Polskę na nieatrakcyjnym 5. miejscu w UE. Powyższe dane wydają się dość nieprawdopodobne, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, iż prawie 60% Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia - zmian jednak nie widać.

Na śmietnik trafiają głównie zepsute i przeterminowane produkty, ale wyrzucamy również dlatego, że przygotowujemy za duże posiłki i kupujemy ponad nasze spożywcze możliwości. Polacy nie doceniają również produktów wysokiej jakości z większą trwałością. Nie potrafimy również przechowywać żywności w odpowiedni sposób.Problem marnowania jedzenia w trakcie produkcji, przetwórstwa czy magazynowania związany jest najczęściej z nieznajomością i nieprzestrzeganiem procedur.



W Polsce powstaje coraz więcej akcji mających na celu zapobieganie masowemu marnowaniu żywności. Wiele restauracji i piekarń decyduje się na sprzedaż przyrządzonych w ciągu dnia posiłków wieczorami po obniżonych cenach a nadwyżki przekazują bezpośrednio do Banków Żywności. W Internecie powstają natomiast platformy zachęcające do handlu żywnością o kończącym się terminie przydatności do spożycia – produkty zostaną natychmiastowo przekazane najbardziej potrzebującym.

ONZ namawia również do brania udziału w organizowanych coraz częściej warsztatach zdrowego odżywiania czy darmowych pokazach organizowanych nawet w supermarketach. Mądre wydawanie pieniędzy to podwójna korzyść - mniej kosztów, mniej zmarnowanej żywności.

Polacy zdają się zapominać również i o tym, że zniesiony podatek VAT od darowizn żywnościowych czyni spożywcze podarunki dla fundacji i potrzebujących całkowicie bezpłatnymi.

PODZIEL SIĘ

Powiązane artykuły na stronie