Polski eksport i nowe perspektywy

Jak informują media, rynek polskich producentów żywności otwiera się na nowe kierunki. Eksport planuje się daleko, bowiem mowa o Indonezji, Kubie oraz Japonii!

Polski eksport i nowe perspektywy
Gdzie eksportują żywność polskie firmy?

Zastanawiacie się, jakie produkty będą eksportowane? Podpowiadamy: rynek japoński zainteresowany jest polską koniną, Indonezja będzie przyjmować od nas produkty mleczarskie, podobnie jak Kuba, która dodatkowo zainteresowana jest polskim drobiem.

Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel spotkał się z przedstawicielami ASEAN, czyli Stowarzyszeniem Narodów Azji Południowo-Wschodniej, a także przedsiębiorcami z branży mleczarskiej. Wynikiem spotkania było zaakceptowanie polskich produktów i przyszły eksport na rynek indonezyjski.

Mamy się czym chwalić, ponieważ polskie produkty mleczarskie są znane na rynkacj światowych ze swej jakości oraz walorów smakowych.

Kilka dni temu również rząd japoński zaakceptował eksport polskiej koniny. Główny Inspektorat Weterynarii oraz Ambasada RP w Tokio od wielu lat starały się o uzgodnienie niezbędnych dokumentów. W roku 2013 rozpoczęto w tej sprawie niegocjacje, które dotyczyły zaktualizowania wymagań ustalonych w 2005 roku.

Dobre wieści z Kuby spłynęły do nas także kilka dni temu. Instytut Medycyny Weterynaryjnej Republiki Kuby zezwolił na eksport dla dwudziestu zakładów mleczarskich oraz drobiarskich z Polski. Termin ważności tych zezwoleń mija 31 grudnia 2017 roku.

PODZIEL SIĘ

Powiązane artykuły na stronie